Home Over EBN

Over EBN

EBN is een bijzonder bedrijf in de energiesector waarvan de aandelen voor 100% in handen zijn van de Nederlandse staat. Kennis, kunde en (financiële) slagkracht zetten we al bijna 60 jaar in om een significante bijdrage te leveren aan ons toekomstig duurzame energiesysteem.

Dit doen wij vanuit een unieke positie: van oudsher gericht op publiek-private samenwerking, zijn we de enige publieke organisatie in de energietransitie die ook aan de productiekant actief is. Vanuit die positie dragen we dagelijks bij aan enerzijds de invulling van de behoefte aan betrouwbare (en betaalbare) energie voor Nederland vandaag. En werken we anderzijds aan de verduurzaming van het Nederlandse energiesysteem en de ontwikkeling van CO2-neutrale energievoorziening van morgen.

 

 • Afbeelding van 10 handen die samen aarde vasthouden waaruit een plantje groeit Afbeelding van 10 handen die samen aarde vasthouden waaruit een plantje groeit

  Visie, missie, strategie

  Vanuit onze visie, missie en strategie werkt EBN in opdracht van Nederland aan een toekomstbestendige energievoorziening en de energietransitie.

  Meer over onze misie, visie en strategie
 • bovenaanzicht van mensen die aan het water zitten bovenaanzicht van mensen die aan het water zitten

  Rol energietransitie

  Met onze jarenlange ervaring geven wij energie aan de energietransitie. Onze rol vullen we op basis van drie pijlers in, met als doel: een klimaatneutraal energiesysteem in 2050.

  Meer over de energietransitie
 • Bestuur en governance Bestuur en governance

  De EBN organisatie

  Ruim 160 professionals werken aan de energietransitie vanuit verschillende disciplines. Met kennis en kunde dragen zij bij aan de energietransitie.

  Meer over onze mensen en organisatie
 • Bestuur en Governance

  Wij zijn een zelfstandig opererende beleidsdeelneming van de overheid met een directie, raad van commissarissen en ondernemingsraad.

  Meer over de aansturing en leiding van EBN
 • Financiële informatie Financiële informatie

  Financiële rapportage

  EBN is een besloten vennootschap met de Nederlandse staat als enige aandeelhouder.

  Meer financiële informatie
 • Samenwerkingen en projecten

  Voor een succesvolle energietransitie is samenwerking van groot belang. Als verbinder en aanjager brengen wij daarom private en publieke partijen in projecten bij elkaar.

  Meer over EBN projecten en samenwerkingen
 • Plaatje toont de vier duurzame ontwikkelingsdoelen waarop EBN zich richt, doelen 7, 9, 12 en 13 Plaatje toont de vier duurzame ontwikkelingsdoelen waarop EBN zich richt, doelen 7, 9, 12 en 13

  Sustainable Development Goals

  EBN wil een bijdrage leveren aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.

  Meer over onze inzet rond de SDG's
 • Afbeelding van een boorplatform op zee voor de winning van aardgas Afbeelding van een boorplatform op zee voor de winning van aardgas

  Onze geschiedenis

  Energie Beheer Nederland (EBN) speelt al vele jaren een centrale rol in de energiewinning in Nederland. Ontdek de geschiedenis van onze organisatie.

  Ontdek onze geschiedenis
Vraag hetonze expert

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met Monique Wesly.

Stel uw vraag
Foto van Monique Wesly
Energie in cijfers 2023
Download hier de infographic