Home Groen gas
Afbeelding toont bollen in een veld gevuld met groen gas

Groen gas

Groen gas speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van ons energiesysteem. Het is een duurzaam alternatief voor aardgas en kan voor exact dezelfde toepassingen worden ingezet.

 • Wat is groen gas?

  Het is een duurzaam gas dat voornamelijk wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Biogas wordt geproduceerd uit onder meer resten van groente en fruit, tuinafval en mest. De meest gebruikte technologie voor de productie van biogas is vergisting. Andere technologieën, zoals vergassing en superkritische watervergassing, zijn ver in ontwikkeling

 • Waarvoor wordt groen gas ingezet?

  Groen gas kan worden ingezet als vervanging van aardgas. Waar duurzame elektriciteit, bijvoorbeeld uit zon en wind, geen optie is, zijn groene moleculen nodig. Denk bijvoorbeeld aan oude stadskernen en buitengebieden waar warmtenetten of elektrificatie beperkt haalbaar zijn. Of voor het leveren van piekvraag in warmtenetten. In de industrie, mobiliteit en land- en tuinbouw vormt het een goed inzetbaar en duurzaam alternatief.

  Met de productie van groen gas verduurzamen we niet alleen het energiesysteem, we maken Nederland ook minder afhankelijk van import van aardgas en versterken onze voorzieningszekerheid.

 • Groen gas en de energietransitie

  Omdat groen gas ingezet kan worden in de gebouwde omgeving, industrie en zwaar transport als duurzaam alternatief voor gas, draagt het bij aan de energietransitie. In zowel het Klimaatakkoord als het coalitieakkoord is daarom de ambitie vastgelegd om vanaf 2030 jaarlijks 2 miljard m3 groen gas in Nederland te produceren. Dat is bijna tien keer zoveel als in 2021 werd geproduceerd in Nederland. Om deze doelstelling te bereiken is er dan ook een forse opschaling van de productie van nodig.

 • Versneld opschalen

  Inzet van bestaande infrastructuur zoals mijnbouwlocaties kan helpen om de productie op te schalen en zelfs te versnellen. Als deelnemer in veel mijnbouwlocaties is EBN hier nauw bij betrokken.

 • Afbeelding toont bollen in een veld gevuld met groen gas Afbeelding toont bollen in een veld gevuld met groen gas

  De rol van EBN

  Bij het versneld opschalen van de productie van dit duurzame gas draait onze rol om drie essentiële bouwstenen: biogrondstoffen, productielocaties en innovatie.

  Meer over rol EBN en groen gas
 • Kennis over groen gas

  In de EBN Kennisbank zijn verschillende rapporten en publicaties opgenomen omtrent groen gas in Nederland.

  Bekijk de publicaties in de EBN Kennisbank

Vraag het onze expert

Foto van Erwin Niessen, Facility Engineer bij EBN
Erwin Niessen Lead Bio Energy Development Stel jouw vraag
Vraag hetonze expert

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met Erwin Niessen.

Stel jouw vraag
Foto van Erwin Niessen, Facility Engineer bij EBN