Home Events Dag van de Warmtetransitie

Dag van de Warmtetransitie

Vraag en aanbod in de warmtetransitie

Op dinsdag 10 december 2024 brengt Energie Beheer Nederland alle laatste kennis, best-practices en inspirerende sprekers bij elkaar op de Dag van de Warmtetransitie in TivoliVredenburg, Utrecht. Je kunt je eigen programma samenstellen aan de hand van deelsessies.

Meld je direct aan

Programma

Op dit moment leggen we de laatste hand aan het programma. Hier vind je de meest recente versie. In de blauwe balk rechts vind je het dagprogramma.
Er zijn drie rondes met ieder drie deelsessies. De deelsessies zijn iedere ronde in 3 thema’s opgedeeld:

  • Het aanbod: de bronnen
  • De warmteketen
  • De vraag: de bewoners

Ronde 1 – 11:00 uur

1A Het aanbod – de bronnen: Bronnenstrategie en warmteopslag
Er zijn meerdere bronnen nodig in een warmtenet om de leveringszekerheid te kunnen garanderen aan de eindgebruiker. In deze sessie gaan we in gesprek over wat daarvoor nodig is. Dat zullen we doen aan de hand van enkele presentaties waarbij we eerst ingaan op de bronnenstrategie vanuit het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Aanvullend gaan we dieper in op de rol die warmteopslag kan spelen in dit geheel.
Doelgroep: Gemeentes en operators

1B De warmteketen: Alles over warmtekavels en kavelprogrammering
Binnenkort volgt meer informatie over deze sessie.
Doelgroep: Gemeentes, Provincie/RES

1C De vraag – de bewoners: Samen vooruit: bewoners en de warmtetransitie
Binnenkort volgt meer informatie over deze sessie.
Doelgroep: Breed

Ronde 2 – 13:15 uur

2A Het aanbod – de bronnen: Resultaten van SCAN-onderzoeksboring Oranjeoord & geothermie Bleiswijk
In deze technisch-inhoudelijke sessie gaan we in op operationele activiteiten in het afgelopen jaar. Milan Brussée, geoscientist van EBN toont de belangrijkste resultaten van de SCAN-onderzoeksboring bij Oranjeoord, waarbij hij de kansen voor ondiepe geothermie in het Brussel Zand aanstipt. Aansluitend zal Jurriaan Reijs, subsurface manager bij Gaia Energy de highlights van het Bleiswijk geothermieproject presenteren, een boorcampagne van 5 putten. De sessies worden begeleid door Guido van Yperen.
Doelgroep: Operators

2B De warmteketen: Realisatie van de warmtetransitie
Deze sessie richt zich op de organisatie en uitvoeringskracht van de toeleverende ketens in de warmtetransitie. De gastsprekers zullen in gespreksvorm ingaan op pregnante vragen die momenteel spelen zoals: Wat is er nodig om de warmtetransitie op een goede manier naar meer realisatie te krijgen? Hoe kunnen we met elkaar de warmteketen beter organiseren om de benodigde isolatie, woningaanpassingen, vraagbundeling, bronnen, opslag en netten in samenhang aan te pakken? Hoe zou samenwerking in de ketens kunnen profiteren van versnelling en opschaling om de gestelde doelen te bereiken en de eindgebruikers goed te bedienen in hun overgang om van aardgas af te gaan? Hoe zouden we die samenwerking beter kunnen organiseren? De gastsprekers in de sessie zijn Jade Oudejans (Winst uit je woning), Harold Lever (Bouwend Nederland), Wendy Dubbeld (Stichting Warmtenetwerk), Lydia Hameeteman (gemeente Rotterdam), Dorris Derksen (Aedes), Pieter van Poelje (Kingspan) en Joris Wijnhoven (NVDE). Achmed Achbari (NPLW) en Sander de Jong (EBN) treden op als gespreksleiders van de sessie.
Doelgroep: Breed

2C De vraag – de bewoners: Leren van elkaars verhalen
Ieder mens kijkt anders naar zijn werk of opdracht. Een warmteregisseur heeft een andere blik dan een bewoner. Een ambtenaar een andere blik dan een medewerker van een woningcorporatie. Door verhalen te delen en naar elkaar te luisteren, horen we elkaars perspectief en kunnen we vanuit een breder perspectief samen oplossingen bedenken. In deze sessie gaan we luisteren naar twee verhalen. Twee verhalen over de aanleg van warmtenetten met duurzame bronnen en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Na ieder verhaal gaan we met elkaar in gesprek: Was het herkenbaar? Wat vond je mooi of lastig? Wat leer je ervan?
Doelgroep: Alle mensen die gezamenlijk een warmtenet met duurzame bron willen ontwikkelen: ambtenaren van provincies en gemeentes, projectontwikkelaars, verduurzamingsmedewerkers van woningcorporaties, warmtebedrijven en bewoners.

Ronde 3 – 14:45 uur

3A Het aanbod – de bronnen: Kansrijke routes naar structurele verbetering van de investeringscondties voor geothermie
Binnenkort volgt meer informatie over deze sessie.
Doelgroep: Geothermiebedrijven, overheden, adviseurs, kennisinstellingen

3B De warmteketen: nMIEK warmtesysteem Zuid-Holland
In deze sessie gaan de gasten Tjerk Wagenaar (kwartiermaker nMiek Warmtesysteem Zuid-Holland), Rob van der Valk (Provincie Zuid-Holland), Lies van der Pol (RES Holland Rijnland), Joey Reedijk (Energietransitie Drechtsteden), Andre Treffers (WarmtelinQ) en Anne Melchers (Ministerie KGG) in op de nMIEK Warmtesysteem Zuid-Holland. De nMIEK biedt voor Zuid-Holland een aanpak met als doel om de warmtetransitie vlot te trekken. Tjerk Wagenaar zal als onafhankelijke adviseur en kwartiermaker de inhoud van zijn advies toelichten dat met name gaat over betaalbaarheid, executiekracht, marktordening en publieke regie. Hij zal uitleggen waarom hij publieke regie in clusters voorstelt, hoe de transformatie van zo’n 40 mld euro in Zuid Holland met clusterdeals gemaakt kan worden, wat de publieke route daaraan bij kan dragen, en hoe nationale coördinatie eruit kan zien om dit proces goed te borgen. De andere -nauw bij de nMiek betrokken- gasten zullen ingaan op wat zij zien als oorzaken van de impasse, wat de belangrijkste onderdelen van het nMIEK advies in hun ogen zijn, en hoe zij met dit advies de weg naar voren zien om de warmtetransitie in Zuid-Holland aanzienlijk te versnellen. Sander de Jong (EBN) treedt op als gespreksleider van de sessie.
Doelgroep: Breed

3C De vraag – de bewoners: Panne of power? Hoe staat het met WoCo’s als startmotor voor warmtenetten?
Het Startmotorkader is in 2020 getekend. We zijn nu vier jaar verder en vragen ons af hoe het met de Startmotor staat. In deze sessie kijken we samen met experts onder de motorkap van de warmteoplossingen. Het doel van het Startmotorkader is om te versnellen met de opschaling van warmtenetten. Dat is in de praktijk erg complex. Terwijl je toch de huurders/ bewoners in de stad een betaalbare oplossing wil bieden. Welke elementen in het beleid (landelijk, regionaal en/of lokaal) zijn nodig om de belangen van de huurders/ bewoners te borgen. Er is de afgelopen jaren veel veranderd en veel geleerd. Hoe kunnen we samenwerken aan warmteoplossingen en de verduurzaming versnellen? Waar is het gelukt en waar niet en wat kunnen we leren richting de toekomst?
Doelgroep: Breed

Aanmelden

Dit is een fysieke bijeenkomst die we gratis aanbieden aan geïnteresseerden. We gaan ervanuit dat iedereen die zich inschrijft de hele dag aanwezig zal zijn om te voorkomen dat we anderen onnodig moeten teleurstellen. Mocht dat in een enkel geval niet mogelijk zijn, neem dan contact op met ons om te overleggen wat mogelijk is.

Wanneer

10 december 2024
09:00 - 18:00 uur

Locatie

TivoliVredenburg

Kosten deelname

Gratis

Programma
09:00 Inloop & ontvangst
09:45 Welkom door Yolande Verbeek
10:00 Keynote speech Herman Exalto en Jeroen Sanders: De stand van zaken in de warmtetransitie
10:30 Korte pauze
11:00 Deelsessies ronde 1
12:00 Lunch & stand bezoek
13:15 Deelsessies ronde 2
14:15 Korte pauze
14:45 Deelsessies ronde 3
16:00 Keynote speech Maaike Zwart: De geleerde lessen van Delft
16:45 Wrap-up
17:00 Afsluitende borrel

Lunch
Een gevarieerde lunch en drankjes zijn inbegrepen.

Aanmelden voor dit event