Home Transition Talks
Foto van een sloot, landschap met koeien en blauw lucht met wolken

Transition Talks

Hét gesprek over de voortgang van de energietransitie

Waar staan we in Nederland als het gaat om de energietransitie? Wat gaat goed? En wat kan of móet beter? In de periodieke talkshow ‘Transition Talks’, gaat presentator Marcel Hoenderdos in gesprek met de betrokken partijen in het veld. Onderstaand kunt u alle uitzendingen terug zien.

#4 Transitie-trilemma’s

Datum uitzending: 9 juni 2022 – Hoe je het ook wendt of keert: Betaalbaarheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid zijn – bewust of onbewust – de criteria waarlangs politiek, bedrijfsleven én de maatschappij al jarenlang keuzes maken als het gaat om de energietransitie. Alleen: anno 2022 lijken die keuzes onder invloed van de actualiteit en geopolitieke ontwikkelingen, steeds vaker haaks op elkaar te staan.

Over dit thema spraken Marc Londo (Inhoudelijk Directeur NVDE) en Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland). Als extra inbreng voor het gesprek is er actueel onderzoek onder de Nederlandse bevolking over de betaalbaarheid van de energietransitie. Ondernemer Chris de Ruyter van Steveninck  (CEO van ONE-Dyas) vertelt over de plannen van zijn bedrijf. Aniek Moonen (onder meer voorzitter Jonge Klimaatbeweging) doet een oproep en met vaste gast Ed Nijpels (voorzitter Voortgangsoverleg Klimaatakkoord) bespreken we zoals gebruikelijk de actualiteit. Cabaretier Andries Tunru verzorgt een prikkelend intermezzo.

 

 

#3 Inspiratie voor de toekomst

Datum uitzending: 23 november 2021 – Hoe bundelen we de denkkracht en ervaringen van generaties om de klimaatdoelstellingen dichterbij te brengen? Dát is de vraag die centraal stond tijdens deze Transition Talk. EBN presenteerde daarbij de uitkomsten van eigen onderzoek naar hoe jongeren aankijken tegen de energietransitie.

Samen met Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, ging presentator Marcel Hoenderdos in gesprek met onder meer Toekomstmaker en schrijver van de duurzame troonrede, Werner Schouten, Minister van de nieuwe economie, Michel Scholte, jonge ondernemers én vaste gast Ed Nijpels om ‘Inspiratie voor de toekomst’ op te doen. Daarnaast was er natuurlijk de vaste column en was er live muziek van zangeres Froukje.

 

 

#2 Zo werkt energie in Nederland

Datum uitzending: 29 juni 2021 – De tweede editie van Transition Talks stond in het teken van de lancering van ‘Zó werkt energie in Nederland’. Hét standaardwerk over het energiesysteem in Nederland, samengesteld door 21 partijen in en om de energiesector. Voor alle professionals en beslissers die met energie aan de slag gaan. Daarnaast bespreekt Ed Nijpels bespreekt in zijn vaste rubriek ‘In het nieuws’ de actualiteiten rond de energietransitie en doet een oproep voor een spoedwet. Verder een gesprek’ over de nieuwe energiewet, met Annelies Huygen (TNO), Leon Straathof (EnergieSamen), Gertjan Lankhorst (VEMW) en Menno Snel (NOGEPA).

Tevens een gesproken column van Ronald Giphart, een goed gesprek’ met onder andere Diederik Samsom over de vraag welk doel Nederland kiest, nu de EU de ambitie heeft verhoogd naar 55% CO2-reductie. En we bekijken de energietransitie in de praktijk: Jeroen de Jong van Baas B.V. vertelt hoe zij met hun bedrijf bijdragen aan de energietransitie.

 

 

#1 De Noordzee en de energietransitie

Datum uitzending: 15 april 2021 – In deze eerste Transition Talk stond de Noordzee als motor van de energietransitie centraal en keken we terug op de verkiezingen. Ed Nijpels besprak in zijn vaste rubriek ‘in het nieuws’ de voortgang van het klimaatakkoord. In ‘Een Goed Gesprek’ over de toekomst van de Noordzee praten we met Sybilla Dekker, voorzitter van het Noordzeeakkoord. In het onderdeel ‘Energietransitie in de praktijk’ deelt Bart-Willem ten Cate van Finco Fuel Group hoe hij met zijn bedrijf bijdraagt aan de doelstellingen van het klimaatakkoord. En we hebben een gesproken column, deze keer van Marjolein Demmers, Directeur Natuur & Milieu.

 

EBN Podcasts

Na het bekijken van de Transition Talks trek in nog meer verdieping bij de energietransitie? Beluister dan ook de verschillende EBN podcasts!

 

Logo Transition Talks

 

 

 

Transition Talks is de talkshow van EBN en partners waar het gesprek over de energietransitie wordt gevoerd. Wilt u op de hoogte blijven van wanneer de volgende TransitionTalks plaats gaat vinden? Meld u dan aan voor de EBN evenementenlijst.

Vraag het onze expert

Communicatie Stel jouw vraag

3 november 2022 - Transition Talks On Tour

Vraag hetonze expert

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Stel jouw vraag