Home Aardwarmte

Aardwarmte

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is duurzame warmte uit de ondergrond. Het van nature aanwezige warme water in de ondergrond wordt omhoog gepompt en gebruikt voor het verwarmen van huizen, gebouwen en kassen. Het is een essentiële bouwsteen in de versnelling van de warmtetransitie in ons land.

EBN draagt onder meer bij aan de versnelling van de warmtetransitie door te participeren in aardwarmteprojecten namens de Staat. Ons ultieme doel is voorzieningszekerheid van duurzame warmte, nu en voor komende generaties. Hierbij kijken wij ook naar warmteopslag in de ondergrond. Warmte uit de diepe ondergrond is een duurzaam, betrouwbaar alternatief voor aardgas en maakt ons minder afhankelijk van het buitenland. Het wordt lokaal opgewekt en is op veel plekken in Nederland kansrijk.

Op dit moment is EBN betrokken bij een groot aantal aardwarmteprojecten in ontwikkeling en zijn voor de projecten in Delft en Leeuwarden de investeringsbesluiten tot realisatie genomen. EBN is ook aandeelhouder van Haagse Aardwarmte B.V., dat daadwerkelijk aardwarmte aan huizen in de wijk Leyweg levert.

 • Wat is aardwarmte?

  Dit is warm water dat wordt gewonnen op een diepte van minimaal 500 meter om huizen, gebouwen en kassen te verwarmen. Tot 500 meter spreken we van bodemenergie.

  Meer over aardwarmte
 • Aardwarmte en de energietransitie

  Aardwarmte is een collectieve duurzame warmtebron met veel potentie. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan de warmtetransitie in Nederland.

  Meer (aard)warmte en de energietransitie
 • Afbeelding van een boorinstallatie in de nacht/in het donker Afbeelding van een boorinstallatie in de nacht/in het donker

  De rol van EBN

  Sinds maart 2019 heeft EBN mandaat om risicodragend deel te nemen in aardwarmteprojecten. Onze deelname is, naast financieel, gericht op het versterken van de kennisuitwisseling binnen de geothermiesector.

  Meer over EBN en geothermie
 • foto van werkzaamheden waar seismiek wordt verzameld op een grasveld foto van werkzaamheden waar seismiek wordt verzameld op een grasveld

  Onderzoek en innovatie

  We onderzoeken de ondergrond en bekijken waar geothermie, veilig en betaalbaar kan worden ingezet en welke innovaties zinvol zijn.

  Meer over onderzoek en aardwarmte
 • Plaatje toont de fases die een aardwarmteproject doorloopt. Deze zijn van links naar rechts: verkenning, ontwikkeling, realisatie, productie en opruimen. Plaatje toont de fases die een aardwarmteproject doorloopt. Deze zijn van links naar rechts: verkenning, ontwikkeling, realisatie, productie en opruimen.

  Fases van een aardwarmteproject

  Een aardwarmteproject kent een aantal fases. Van verkennen tot opruimen, veilig en verantwoord werken staat altijd voorop.

  Meer over aardwarmteprojecten
 • Kennis over aardwarmte

  In de EBN Kennisbank zijn verschillende rapporten en publicaties opgenomen met kennis over de inzet van geothermie in de Nederlandse energietransitie.

  Bekijk de publicaties in de EBN Kennisbank
 • Tekst: 11-15 december 2023: week van de warmtetransitie Tekst: 11-15 december 2023: week van de warmtetransitie

  Week van de Warmtetransitie

  De jaarlijkse week met events vol kennis en inzichten over duurzame warmte en geothermie.

  Bekijk de terugblik

Vraag hetonze expert

EBN versterkt en versnelt de warmtetransitie in Nederland. Heb jij een vraag of wil je samenwerken, neem dan contact op met ons warmtetransitie-team.

Stel jouw vraag