Aardwarmte versnellen en versterken
Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is duurzame warmte uit de ondergrond. Het van nature aanwezige warme water in de ondergrond wordt omhoog gepompt en gebruikt voor het verwarmen van huizen, gebouwen en kassen.
EBN draagt bij aan de inzet van geothermie door kennis te ontwikkelen en geld te investeren in projecten. Onze focus ligt daarbij vooral op aardwarmte en warmteopslag in de ondergrond. Ons ultieme doel is voorzieningszekerheid van duurzame warmte, nu en voor komende generaties. Warmte uit de diepe ondergrond is een duurzaam, betrouwbaar alternatief voor aardgas. Het wordt lokaal opgewekt en is op veel plekken in Nederland kansrijk.
-
Wat is aardwarmte?
Dit is warm water dat wordt gewonnen op een diepte van minimaal 500 meter om huizen, gebouwen en kassen te verwarmen. Tot 500 meter spreken we van bodemenergie.
Meer over aardwarmte -
Kansen voor de energietransitie
Aardwarmte is een collectieve duurzame warmtebron met veel potentie. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan de warmtetransitie in Nederland.
Meer (aard)warmte en de energietransitie -
Rol EBN
Sinds maart 2019 heeft EBN mandaat om risicodragend deel te nemen in aardwarmteprojecten. Onze deelname is, naast financieel, gericht op het versterken van de kennisuitwisseling binnen de geothermiesector.
Meer over EBN en geothermie -
Onderzoek en innovaties
We onderzoeken de ondergrond en bekijken waar geothermie, veilig en betaalbaar kan worden ingezet en welke innovaties zinvol zijn.
Meer over onderzoek en aardwarmte
-
Fases van een aardwarmteproject
Een aardwarmteproject kent een aantal fases. Van verkennen tot opruimen, veilig en verantwoord werken staat altijd voorop.
Meer over aardwarmteprojecten -
Kennis over aardwarmte
In de EBN Kennisbank zijn verschillende rapporten en publicaties opgenomen met kennis over de inzet van geothermie in de Nederlandse energietransitie.
Bekijk de publicaties in de EBN Kennisbank -
Week van de Aardwarmte
De jaarlijkse week met events vol kennis en inzichten over duurzame warmte en geothermie.
Kijk events editie 2022 terug! -
Podcast "Duurzame warmte"
Heeft u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met Herman Exalto.
Stel uw vraag