Home Energieopslag
Afbeelding toont zonnepanelen en windmolens waarvan de energie wordt opgeslagen

Energieopslag: onmisbaar in een betrouwbaar energiesysteem

Energieopslag is onmisbaar in een betrouwbaar energiesysteem. Dat is nu al zo, maar omdat we in de toekomst meer gebruik gaan maken van energie uit duurzame bronnen als wind en zon, wordt het belang nóg groter.

  • Waarom slaan we energie op?

    Met energieopslag kunnen we verschillen in vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Daarbij gaat het nu vooral om seizoensopslag van aardgas: in de zomer slaan we aardgas op zodat we het in de winter kunnen gebruiken. In de toekomst zullen we veel meer leunen op wind- en zonne-energie. De opwek hiervan verschilt van dag tot dag. Vooral ’s winters zijn er periodes waarin de zon nauwelijks schijnt en het weinig waait, terwijl we juist dan veel energie nodig hebben. Met energieopslag kunnen we deze fluctuaties opvangen: de opslag vormt een buffer tussen vraag en aanbod en borgt de betrouwbaarheid van het systeem.

    Ook slaan we energie op als ‘strategische reserve’, zodat we ook energie kunnen blijven leveren als de aanvoer wordt verstoord door andere oorzaken. Tot slot: wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan er wordt gebruikt, kunnen we er waterstof mee produceren. Dit kunnen we gebruiken of opslaan voor later gebruik.

  • Luchtfoto van een schip dat een eindpoort van een olieopslagsilo passeert. Luchtfoto van een schip dat een eindpoort van een olieopslagsilo passeert.

    De rol van EBN

    Energie kan zowel boven als onder de grond worden opgeslagen. EBN werkt vooral aan de grootschalige opslag van energie in de Nederlandse grond. Dat doen we in nauwe samenwerking met partijen in de markt.

  • Energieopslag en de energietransitie

    Voor de energietransitie wordt het op grote schaal ondergronds opslaan van waterstof én warm water onderzocht. EBN bekijkt hoe deze opslagvormen stap voor stap kunnen worden vormgegeven.

    Meer energieopslag en de energietransitie
  • Afbeelding van ECW afsluiters Afbeelding van ECW afsluiters

    Gasopslag

    Het opslaan van gas speelt een belangrijke rol in de leveringszekerheid van aardgas. EBN heeft namens de Staat in alle vier Nederlandse gasopslagen een belang van 40%.

    Meer over gasopslag
  • Close up van een hand die aan een thermostaatknop draait Close up van een hand die aan een thermostaatknop draait

    Hoge Temperatuur Opslag (HTO) van warmte

    Hoge temperatuur opslag, oftewel HTO, is een vorm van energieopslag waarbij (overtollige) warmte in de ondiepe ondergrond wordt opgeslagen.

    Meer over Hoge Temperatuur Opslag (HTO) van warmte
  • Kennis over energieopslag

    In de EBN Kennisbank zijn verschillende rapporten en publicaties opgenomen met kennis voor de ontwikkeling van energieopslag in Nederland.

    Bekijk de publicaties in de EBN Kennisbank
  • Afbeelding van ondergrond met logo week van de ondergrondse energieopslag 2022 Afbeelding van ondergrond met logo week van de ondergrondse energieopslag 2022

    Week van de ondergrondse energieopslag

    Tijdens de Week van de ondergrondse energieopslag duiken we in de vraagstukken rondom energieopslag. Alle events zijn online te bekijken.

    Bekijk de events

 

Vraag hetonze expert

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met Bastiaan Jaarsma.

Stel jouw vraag
Foto van Bastiaan Jaarsma