Home Feiten en cijfers Infographic
Afbeelding

Infographic 2023

Energiezekerheid en duurzaamheid in Nederland én Europa

Dinsdag 17 januari 2023 nam minister Rob Jetten van Klimaat en Energie de infographic ‘Energie in Cijfers 2023’ in ontvangst.

Met de Infographic ‘Energie in Cijfers’ brengt EBN jaarlijks de belangrijkste feiten en cijfers over energie en het energiesysteem in kaart. De 7e editie brengen we uit in een uitzonderlijke tijd, waarin eens te meer wordt bevestigd hoezeer het Nederlands energiesysteem is verweven met dat van Europa en de rest van de wereld. Daarom focust de infographic 2023 op energiezekerheid en duurzaamheid in Nederland én Europa.

Bekijk de animatie

Historische energiecijfers

Voor iedereen die zich wil verdiepen in de cijfers over het energieaanbod en -verbruik van 1990 tot nu. Bekijk de historische energiecijfers van een bepaald jaar of over een specifieke periode op www.energieinnederland.nl 

Onderzoek energiezekerheid en duurzaamheid

Naast de infographic 2023 lanceert EBN een onderzoek naar hoe Nederlanders anno 2023 denken over energiezekerheid en duurzaamheid. Uit het onderzoek blijkt:

  • De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de leveringszekerheid van energie in de toekomst. Een ruime meerderheid vindt dat er op Europees niveau moet worden samengewerkt om de energievoorziening te borgen.
  • Negen op de tien Nederlanders slaagt erin om hun energieverbruik momenteel te verminderen. Ruim 80% geeft aan deze vermindering in het verbruik te willen handhaven, ook als de prijzen weer dalen.
  • Betaalbaarheid van energie (68,1%) weegt voor de Nederlander in deze tijd verreweg het zwaarst, op afstand gevolgd door beschikbaarheid (25,4%) en duurzaamheid (6,5%). Bijna iedereen (82,8) vindt het dan ook belangrijk dat de overheid extra maatregelen treft om energie beschikbaar en betaalbaar te houden voor mensen met een lager inkomen.

Download het onderzoek in onze Kennisbank.

Vraag het onze expert

Foto van Barthold Schroot
Barthold Schroot Strategic Advisor Energy Transition Stel jouw vraag

Bestel een gedrukt exemplaar

Vraag hetonze expert

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met Barthold Schroot.

Stel jouw vraag
Foto van Barthold Schroot