Home BNR
Home BNR

De dilemma’s in de energietransitie

BNR logoIn de week van 5 t/m 9 oktober ging EBN een samenwerking aan met BNR Nieuwsradio. Luister de uitzendingen en podcasts en ontdek de dilemma’s en uitdagingen binnen de energietransitie.

BNR’s Big Five

In BNR’s Big Five op BNR Nieuwsradio gaan Diana Matroos en Art Rooijakkers in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland. Van 5 t/m 9 oktober schoof er elke ochtend een nieuwe gast aan om de dilemma’s binnen de energietransitie te bespreken.

De dilemma’s

  1. Marktwerking: is dat nog wel heilig als het om energie gaat?
  2. Tijd: het tempo ligt niet hoog genoeg om de doelen te halen?
  3. Betrouwbaarheid van het energienetwerk: moeten we hick-ups accepteren, omdat we in een transitie zitten?
  4. Landschap/omgeving en gemak: moet de burger/het landschap inleveren om de transitie te kunnen maken?
  5. Waar willen we geld in steken? Investeringen in duurzame energie zijn groot, maar resultaat is niet direct zichtbaar. Anderzijds: de gevolgen van fossiele brandstoffen zijn maatschappelijk/klimaattechnisch groot.

Het programma

Maandag: Ed Nijpels, voorzitter Voortgangsoverleg Klimaatakkoord

Onze polders vol windmolens? Of toch liever kernenergie? De markt laten werken, of een sterke rol voor de overheid? En wie gaat al die maatregelen betalen? Dat zijn de Energiedilemma’s waarover we het deze week hebben. De eerste gast is Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Luister de uitzending terug.

Dinsdag: Wim Turkenburg, energiedeskundige en emeritus hoogleraar

Biomassa is te vervuilend, kernenergie te gevaarlijk, en wind- en zonne-energie is te weinig. Wat moet dan de energie van de toekomst worden? Energiedeskundige en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Wim Turkenburg kijkt er met wetenschappelijke blik naar. Luister de uitzending terug.

Woensdag: Patrick Lammers, CEO Essent

Om de energietransitie te realiseren, moeten we het systeem zoals we kennen loslaten, vindt Patrick Lammers, topman van energieleverancier Essent. Wat laten we los en welke rollen zijn er voor de overheid en marktpartijen? Luister de uitzending terug.

Donderdag: Frans Timmermans, Eurocommissaris van de Green Deal

Toen de Green Deal bijna een jaar geleden werd gepresenteerd draaide de Europese economie op volle toeren. Welke invloed heeft corona op de groene plannen uit Brussel? Eurocommissaris Frans Timmermans is te gast. Luister de uitzending terug.

Vrijdag: Marjan Minnesma, directeur Stichting Urgenda

Volgens het Klimaatakkoord moeten alle gebouwen in Nederland in 2050 CO2-neutraal zijn. Zijn we op de goede weg? Te gast is Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Luister de uitzending terug.

Podcastserie ‘Over de energietransitie gesproken…’

Samen met BNR maakten we een podcastserie over uiteenlopende onderwerpen binnen de energietransitie. In elke podcast schuiven nieuwe gesprekspartners aan.

Duurzame warmte

Zou aardwarmte een goed alternatief kunnen zijn voor aardgas? In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas af zijn. Daarvoor zijn alternatieve, duurzame warmtebronnen die geen torenhoge kosten met zich meebrengen nodig. Aardwarmte wordt vaak geopperd als alternatief. Om dit werkbaar te maken, moeten gemeenten, energiemaatschappijen én kennisinstituten de handen ineenslaan. Gasten: Manja Thiry (directeur Business Development bij Eneco), Stephan Brandligt (wethouder Delft), Herman Exalto (programmamanager Geo-energie bij EBN).

Luister de podcast ‘Duurzame warmte

Transitie op de Noordzee

De energietransitie in Nederland gaat zich voor een groot deel afspelen op de Noordzee. Het oppervlakte van de Noordzee is groter dan het landoppervlakte en dat biedt veel kansen. Toch kan die ruimte niet zomaar benut worden, veel natuurorganisaties maken zich zorgen over het welzijn van vissen en planten in de zee. Gasten: Floris van Hest (directeur van Stichting de Noordzee), René Peters (director Gas Technology bij TNO).

Luister de podcast ‘De energietransitie op de Noordzee’

Misverstanden over de energietransitie

Nederland zit middenin een energietransitie en daar zijn veel belangen mee gemoeid van verschillende partijen. Het gevolg is dat er misverstanden zijn ontstaan over wat wel duurzame energie is en hoe snel we daadwerkelijk kunnen omschakelen naar schonere bronnen. In deze podcast nuanceren we de meest hardnekkige misverstanden over de energietransitie in Nederland. Gasten: Hans Warmenhoven (adviseur nieuwe energie bij EBN), David Smeulders (professor aan de TU Eindhoven).

Luister de podcast ‘Misverstanden over de energietransitie’

Educatie over de energietransitie

De energietransitie in Nederland is complex. Hoewel we een klein land zijn, is de energietransitie in het ene gebied anders dan in het andere. Daarnaast hebben ook veel partijen een belang in de transitie – maar wel vanuit een eigen positie. Wat moet je hiermee als je als burger ook een bijdrage wilt leveren aan de transitie? Communicatie over de juiste feiten en cijfers zijn daarom steeds belangrijker geworden. Gasten: Sanne Akerboom (onderzoeker aan de Universiteit Utrecht), Bas Ebskamp (adviseur van de Argumentenfabriek).

Luister de podcast ‘Educatie over de energietransitie’

Opiniemakers over de energietransitie

Elke dag wordt er wel geschreven en gepraat over de energietransitie in Nederland. Er doen heel wat meningen de ronde van zowel politici als experts over bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van waterstof en of we misschien kernenergie niet nog een kans moeten geven. In deze vijfde aflevering van ‘Over de energietransitie gesproken’, kijken we met een beschouwende blik naar alles wat gaande is. Gasten: Carel Grol (journalist bij het FD), Noud Köper (directeur van PACT Public Affairs).

Luister de podcast ‘Opiniemakers over de energietransitie’

Op de hoogte blijven?

Houd de EBN LinkedIn-pagina in de gaten. Ook kunt u zich aanmelden voor onze digitale uitgave Focus – energie in beweging.

Foto van Maarten
Afbeelding van dubbele accent

“We staan voor een enorme uitdaging om de energietransitie en de warmtetransitie in goede banen te leiden. Als ik daarin bij kan dragen, heb ik een goede dag gehad.”

Ontdek Maartens verhaal

Maarten Middelburg

Technical Advisor