Home Events Young Professional Event

Young Professional Event: Stap uit je bubbel!

In het huidige klimaat- en energiedebat worden we vaak geconfronteerd met polariserende perspectieven: jong tegen oud, groen versus grijs, links tegen rechts, privaat tegenover publiek, verduurzaming tegenover leveringszekerheid en veel meer. Wij dagen je uit om tijdens het Young Professional Event samen met ons uit je eigen bubbel te stappen en te verkennen hoe de wereld eruitziet door de bril van een ander.

Hoe kunnen we voorbij de bekende ideeën en strategieën stappen om een inclusiever en effectiever energiebeleid te ontwikkelen? Ben je werkelijk zo objectief als je denkt? Is jouw waarheid ook de waarheid van een ander? Hoe kunnen we inclusief en rechtvaardig de energietransitie realiseren? En welke rol speelt de jongere generatie hierin? Deze vragen en meer zullen worden beantwoord tijdens het Young Professional Event dat door en voor young professionals in de klimaat- en energiesector wordt georganiseerd.

We zijn verheugd om Jessica den Outer te verwelkomen, die ons meeneemt in haar missie om een groene toekomst te realiseren door recht en natuur te laten samenkomen. Daarnaast zal Werner Schouten ons inspireren hoe je zelf nu al impact kan maken, zonder te wachten op de ‘grote leiders’.

Naast onze plenaire sprekers gaan we tijdens de deelsessies ook ontbubbelen en een ander perspectief aan te nemen. We richten ons op diverse aspecten van de energietransitie, variërend van technische vraagstukken tot maatschappelijke uitdagingen en praktische acties. Ontdek hieronder meer over de verschillende sessies en geef bij je aanmelding aan welke deelsessie jou het meest aanspreekt.

Aanmelden

Deelsessies

Tijdens het inschrijven kun je kiezen voor twee deelsessies. Lees hieronder meer over de verschillende sessies en kies per ronde één sessie.

Ronde 1 (13:00-14:00)

1. Energiearmoede aanpakken: Datagedreven oplossingen voor toegankelijke en betaalbare energie. (KEK)

Een van de pijlers van het energietrilemma is de betaalbaarheid van energie, deze heeft de afgelopen jaren flink onder druk gestaan door geopolitieke onrust. Hoe gaan we ervoor zorgen dat energie toegankelijk en betaalbaar blijft voor iedereen tijdens de energietransitie? De Klimaat en Energie Koepel (KEK) en Van Dam Datapartners hebben de handen ineengeslagen om dit vraagstuk te belichten door middel van datagedreven oplossingen.

2. Ontdek jouw verborgen impact op het klimaat. (Think Big Act Now)

De organisatie Think Big Act Now gaat samen met jullie op zoek naar de impact die jullie hebben op het klimaat. Hierbij zullen we niet blijven steken op de bekende emissies, maar zullen we verder inzoomen en uitpluizen welke verborgen impact er verscholen gaat achter je dagelijks leven. Ook zal duidelijk worden hoe je het snelst de meeste impact kan maken.

3. Unlocking the power of AI in the energy sector. (TU delft) – Engels

Twee promovendi van de TU Delft zullen voorbeelden laten zien van hoe AI benut kan worden binnen de energietransitie. Hun werk richt zich op het gebruik van AI voor het plannen van de toekomstige infrastructuur van elektriciteitsnetwerken en op AI-oplossingen voor veiligheidsrisico’s van deze netwerken.

4. Het Lagerhuisdebat: stap in elkaars schoenen voor een eerlijke energietransitie.

Het gepolariseerde publieke debat van de afgelopen periode vraagt inbeeldingsvermogen in elkaars beleefwereld om dichter bij elkaar te kunnen komen. In deze sessie zal je uit je eigen beleefwereld getrokken worden en de pet op zetten van een ander en zijn of haar belangen vertegenwoordigen tijdens een debat over een rechtvaardige energietransitie.

Ronde 2 (14:00-15:00)

1. Energie in Cijfers: Test je Kennis met de Nederlandse Energiesysteem Pubquiz. (EBN)

Tijdens deze deelsessie leer je in gezellige pubquiz setting meer over de feiten en cijfers van energie in Nederland. Aan de hand van de infographic “Energie in Cijfers” van EBN, testen en vergroten we jouw kennis over het Nederlandse energiesysteem. Dat kunnen we toch wel algemene kennis noemen, voor een young professional in de energiesector. Na deze deelsessie heb jij op elke meeting en op elke verjaardag de cijfers over het Nederlandse energiesysteem paraat

2. Samen de regio verduurzamen: JongRegio betrekt jongeren bij lokale participatie. (JongRegio)

Hoe organiseer je dat jonge mensen mee kunnen praten over hoe we onze omgeving inrichten? JongRegio doet het! Wind, zon en andere energievoorzieningen, ruimtelijke inpassing is een uitdaging maar goede keuzes maak je alleen samen. Hoe organiseer je jongerenparticipatie in iedere regio? Samen gaan we in gesprek over de ruimtelijke inpassing voor iedere regio en hoe we zo veel mogelijk mensen daarbij betrekken!

3. Navigeren naar een duurzame toekomst met het Nationaal Plan Energiesystemen. (Min EZK)

Alles weten over dé visie op het energiesysteem van de toekomst? Het Nationaal Plan Energiesystemen (NPE) schets een beeld van de toekomst, maakt keuzes, en laat zien hoe we daar komen. Samen met young professionals die mee schreven aan het NPE verdiepen we ons in de keuzes die gemaakt zijn en de dillema’s die daar achter liggen. Thema’s als flexibiliteit, waterstof en wind op zee komen allemaal aan bod in deze blik op Nederland van 2050.

4. Het Lagerhuisdebat: stap in elkaars schoenen voor een eerlijke energietransitie.

Het gepolariseerde publieke debat van de afgelopen periode vraagt inbeeldingsvermogen in elkaars beleefwereld om dichter bij elkaar te kunnen komen. In deze sessie zal je uit je eigen beleefwereld getrokken worden en de pet op zetten van een ander en zijn of haar belangen vertegenwoordigen tijdens een debat over een rechtvaardige energietransitie.

Aanmelden
Wanneer

31 mei 2024
09:30 - 18:00 uur

Locatie

Metaal Kathedraal, Utrecht

Kosten deelname

Gratis

Programma

09:30 – Inloop
10:00 – Dagstart en plenaire spreker Jessica den Outer
11:00 – Speeddates
12:00 – Lunch
13:00 – Ronde 1 deelsessies
14:00 – Ronde 2 deelsessies
15:00 – Pauze
15:30 – Plenaire spreker Werner Schouten
16:30 – Afsluitende borrel

Aanmelden voor dit event