Week van de duurzame (aard)warmte

In de week van 7 tot en met 11 september lanceerde EBN de Week van de duurzame (aard)warmte. We hebben tal van activiteiten georganiseerd en hebben die week extra aandacht geven aan de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag en de rol die aardwarmte daarin kan spelen.

Wat hebben we gedaan?

Maandag 7 september

Kick-off van de week en de lancering van de studie WARM (Waarde van Aardwarmte en Regionale Mogelijkheden).
Lees hier het nieuwsartikel dat we publiceerden.

Dinsdag 8 september

Bent u niet in de mogelijkheid geweest om de webinars live mee te kijken? Via deze linkjes kunt u beide webinars volledig bekijken.

Woensdag 9 september

Podcast Duurzame Aardwarmte: Stephan Brandligt (Wethouder Duurzaamheid van de Gemeente Delf), Manja Thiry (Eneco) en Herman Exalto (EBN) in gesprek over het verduurzamen van de Nederlandse warmtevraag.

Donderdag 10 september

Vrijdag 11 september

Afsluiting van de week.

Waarom deze week?

De warmtetransitie is een belangrijk onderdeel van het realiseren van de energietransitie. Ten slotte gebruiken we 40% van onze energie voor warmte. Daarom zijn we in Nederland nu hard aan het werk om de gebouwde omgeving, de glastuinbouw en de industrie aardgasvrij te maken. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, en het roept allerlei vragen op. Daarom is het in onze ogen goed om wat meer aandacht te vragen voor dit onderwerp en de uitdaging die het met zich meebrengt.

(Aard)warmte

In Nederland wordt al volop ingezet op wind- en zonne-energie voor duurzame elektriciteit. Maar dé manier om onze warmtevoorziening te verduurzamen is er (nog) niet, daar hebben we vaak combinaties van alternatieven voor nodig. Een van deze alternatieven is aardwarmte. Een duurzame warmtebron, recht onder onze voeten.

Aardwarmte is duurzaam, betrouwbaar, wordt lokaal gewonnen en is op veel plekken in Nederland inpasbaar. Ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Aardwarmte kan veelzijdig worden ingezet: in de gebouwde omgeving, in de glastuinbouw en industrie met een warmtevraag van maximaal 100 graden Celsius, met een vermindering van de CO2-uitstoot als resultaat. Aardwarmte en ook andere warmtebronnen zoals aquathermie en restwarmte kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze warmtevoorziening. Daar werken de aardwarmte- en warmtesector hard voor.

Op de hoogte blijven?

Houd deze pagina en de EBN LinkedIn-pagina in de gaten. Daar zullen wij u dagelijks updates over onze activiteiten geven. Ook kunt u zich aanmelden voor onze digitale uitgave Focus – energie in beweging. Op donderdag 10 september verschijnt de nieuwste editie met speciale aandacht voor duurzame (aard)warmte.