Over ultradiepe geothermie

Wat is ultradiepe geothermie?

Diep in de bodem is warm water aanwezig dat is opgeslagen in (poreuze) zand- en gesteentelagen. Deze vorm van energie noemen we aardwarmte of geothermie. Dieper dan 4 kilometer kan het water een temperatuur hebben van meer dan 120 graden. Vanaf deze diepte spreken we van ultradiepe geothermie. Lees meer over ultradiepe geothermie op de website van Platform Geothermie.

Wat kunnen we met ultradiepe geothermie?

Als we het water uit de grond naar boven brengen, kunnen we de warmte gebruiken. Dit is een kansrijke technologie om in de duurzame energiemix een deel van de warmtevraag in de Nederlandse industrie CO2-neutraal te maken.

Waarom is onderzoek naar ultradiepe geothermie nodig?

Door alle olie- en gasboringen en (seismisch) onderzoek weten we veel over de Nederlandse ondergrond. Maar boringen en onderzoeken gingen niet verder dan 3 kilometer diepte. Daarom weten we nog maar heel weinig over ultradiepe geothermie. Er moet dus eerst meer onderzoek worden gedaan. In het buitenland hebben ze wel al meer ervaring met ultradiepe geothermie. In Duitsland winnen ze succesvol warmte van hoge temperaturen op 6 kilometer diepte. Ook in IJsland en Italiƫ winnen ze op verschillende plekken stoom. Maar daar zijn de hoge temperaturen veel ondieper al te vinden.

Voor wie is ultradiepe geothermie interessant?

Ultradiepe geothermie is interessant voor de lichte industrie, denk aan papierfabrieken en bierbrouwerijen.

Meer weten?

Lees verder of stel uw vraag.