Home Nieuws Uitspraak Porthos-project opsteker voor de energietransitie

Uitspraak Porthos-project opsteker voor de energietransitie

Tekst: Raad van State.
Nieuws

De Raad van State heeft een bezwaar van milieuorganisatie MOB tegen de milieuvergunningen van CO2-opslag project Porthos definitief verworpen. De uitspraak betekent dat Porthos kan doorgaan. Energie Beheer Nederland (EBN) is blij met deze uitspraak. De volgende stap is het nemen van het Finale Investeringsbesluit door EBN en de andere partners in het project. Naar verwachting start de bouw begin 2024.

Essentieel voor CO2-opslag onder de Noordzee

Berte Simons (Business unit director CO2-transport en opslagsystemen – EBN): “Als initiatiefnemer van het Porthos-project, en als publieke organisatie in dienst van de energietransitie, vinden wij het een goede zaak dat Porthos groen licht heeft gekregen van de Raad van State. Porthos is voor Nederland een essentieel project om CO2-opslag onder de Noordzee te realiseren. De uitspraak van vandaag is een belangrijke opsteker voor de realisatie van de energietransitie, de benodigde energie-infrastructuur en daarmee voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.”

Porthos draagt bij aan klimaatdoelen

Porthos is een joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam. Porthos gaat vijftien jaar lang zo’n 2,5 Mton CO2 van de Rotterdamse bedrijven Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell per jaar onder de bodem van de Noordzee opslaan. Dat is 10 procent van de uitstoot van de Rotterdamse industrie. Porthos levert daarmee een wezenlijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen.

Kaart waarop te zien is hoe CO2 vanaf compressorstation op land naar een gasveld in de noordzee wordt geleid

Een overzicht van het opslagproject Porthos. De uitspraak van de Raad van State draaide met name om de bouw van het compressorstation Aziëweg. (Klik op afbeelding voor een vergroting).

Logo van CEF