Home Nieuws Ombouw Nederlandse gasmarkt vanaf 2030
26.08.15

Ombouw Nederlandse gasmarkt vanaf 2030

GRONINGEN (Energeia) – Nederland begint niet eerder dan in 2030 met het geschikt maken van het gasnetwerk voor hoogcalorisch gas. Eerst worden de markten in ons omringende landen omgebouwd, zo volgt uit afspraken tussen de betrokken overheden, GTS en Gasterra.

Miljoenen huishoudens en bedrijven in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland zijn aangesloten op laagcalorisch gas uit het Groningenveld –ook wel G-gas of L-gas genoemd. Deze voorraad raakt echter uitgeput met als gevolg dat er in toenemende mate gas uit onder meer Noorwegen en Rusland moet worden ingevoerd. Dat is echter hoogcalorisch (H-gas) van aard en daarom dienen op termijn alle gastoestellen te worden aangepast of vervangen.

Uit nieuwe afspraken tussen de betrokken overheden en bedrijven, blijkt dat dit in fasen gebeurt. Duitsland is tussen 2020 en 2030 als eerste aan de beurt, vanaf 2024 gevolgd door België en Frankrijk. In Nederland wordt de ombouwoperatie uitgesteld tot 2030. Tot die tijd blijven stikstofinstallaties zoals die in Zuidbroek, die binnenkort wordt uitgebreid, van groot belang om geïmporteerd H-gas om te zetten in benodigde laagcalorische kwaliteit.

“Duitsland kan relatief snel beginnen, omdat de centraleverwarmingsketels die de Duitsers thuis gebruiken al geschikt zijn voor meerdere gaskwaliteiten” , zegt directeur strategie en optimalisatie Anton Broenink van Gasterra in een nieuwsbrief van zijn organisatie. “Voor ketels die gebruikt worden in Nederlandse huizen geldt dat niet. De verwachting is dat tussen nu en 2030 de toestellen in de meeste huizen vervangen moeten worden. Daardoor wordt de ombouw in Nederland een stuk eenvoudiger.” Vanaf 2017 dienen nieuwe ketels verplicht voor beide type gas geschikt te zijn.

Dat Nederland het wel tot 2030 zou moeten kunnen uitzingen met de voorraad L-gas, bleek in 2013 al uit onderzoek door Energy Delta Gas Research (Edgar), in samenwerking met netbeheerder GTS, handelsbedrijf Gasterra en producent de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam). Kamp onderschreef het advies dat uit het onderzoek volgde, maar wilde eventuele beleidsconclusies pas trekken nadat meer duidelijk zou worden over de aardbevingsproblematiek in Groningen.

De totale markt voor G-gas bedraagt zo’n 70 mrd kubieke meter per jaar, stelt Broenink. Hiervan werd vorig jaar 42,4 mrd geleverd uit het Groningenveld (laagcalorisch) en een beperkt aantal kleine velden (hoogcalorisch) in Nederland en Duitsland. Voor het overige wordt H-gas uit Noorwegen en Rusland ingevoerd, dat ook een aantal (groot)verbruikers kent en voor het overige wordt gemengd met stikstof om de juiste verbrandingswaarde te verkrijgen. Behalve in Zuidbroek gebeurt dit ook in Ommen, Pernis en Wieringermeer.

Wat precies de consequenties zijn voor netwerkbedrijf GTS is nog niet bekend, maar die lijken vooralsnog beperkt. “Wij moeten ons netwerk op orde brengen zodat we zowel tijdens als na de transitie de markt kunnen bedienen”, zegt woordvoerder Michiel Bal. “De gasstromen gaan straks anders lopen, maar omdat Nederland een gasrotonde is komen we denk ik een heel eind.” Volgens Bal is het nog te vroeg om iets te zeggen over kosten van de operatie en hoe die worden verdeeld.

BRON: Energeia