Home Nieuws Koning aanwezig bij viering 50 jaar EBN

Koning aanwezig bij viering 50 jaar EBN

Nieuws

Zijne Majesteit de Koning bezoekt woensdag 15 november Ouder-Amstel (bij Amsterdam) waar de eerste zogeheten onderzoeksboring naar aardwarmte deze week van start is gegaan. Het bezoek van de koning is ingegeven door het 50-jarig bestaan van Energie Beheer Nederland (EBN). EBN onderzoekt met het SCAN-programma grote delen van de Nederlandse ondergrond naar de potentie van aardwarmte; deze boring levert nadere informatie hiervoor.

Jan Willem van Hoogstraten, CEO van EBN: “Wij vinden het een grote eer dat de Koning dit jubileumjaar van EBN luister wil bijzetten en ons project komt bezoeken. EBN speelt al 50 jaar een belangrijke rol in de huidige energievoorziening in Nederland en de verduurzaming daarvan. Wij zien aardwarmte als een uitstekende vervanger van aardgas, en kan zowel voor bedrijven als huishoudens veel betekenen in het verduurzamen van de warmtevraag.”

De onderzoeksboring

De locatie in Ouder-Amstel is gekozen voor een eerste onderzoeksboring in het SCAN programma omdat hier meerdere lagen aanwezig zijn waaruit mogelijk aardwarmte gewonnen kan worden. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door en zo levert data uit deze boring niet alleen informatie op die aardwarmte in de directe omgeving kan versnellen maar ook in het zuidelijk deel van Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en zelfs delen van Gelderland. De boring bevindt zich verder in een gebied met een grote bovengrondse warmtevraag waaraan aardwarmte veel zou kunnen bijdragen. Deze onderzoeksboring is de eerste uit een reeks soortgelijke boringen op andere locaties in Nederland naar verschillende potentiële aardwarmte reservoirs. Zo bereidt SCAN op dit moment ook onderzoeksboringen voor op locaties in de zoekgebieden West-Brabant Noord, Haarlem-Amsterdam West en in Oss.