Home Nieuws Koning aandachtig toeschouwer bij onderzoeksboring aardwarmte

Koning aandachtig toeschouwer bij onderzoeksboring aardwarmte

Nieuws

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdag 15 november Ouder-Amstel (bij Amsterdam) bezocht waar de eerste onderzoeksboring naar aardwarmte is begonnen. Het bezoek van de Koning was ter ere van het 50-jarig bestaan van Energie Beheer Nederland. EBN onderzoekt met het zogeheten SCAN-programma grote delen van de Nederlandse ondergrond naar de potentie van aardwarmte; deze boring levert nadere informatie hiervoor.

Jan Willem van Hoogstraten, CEO van EBN: “Het is voor ons een grote eer dat de Koning dit jubileumjaar van EBN luister wilde bijzetten en ons project bezocht. Het is bijzonder mooi om te zien hoe betrokken de Koning is bij de energietransitie, en ook bij de warmtetransitie. Wij zien aardwarmte als een uitstekende vervanger van aardgas, en kan zowel voor bedrijven als huishoudens veel betekenen in het verduurzamen van de warmtevraag. In 2050 verwachten we dat zo’n 2,5 miljoen huishoudens zijn aangesloten op een warmtenet.”

Tijdelijke onderzoeksboring

Aan de Burgemeester Stramanweg in Ouder-Amstel is begonnen met een tijdelijke onderzoeksboring. SCAN zal vanaf deze locatie op 2200 meter diepte onderzoek doen. ‘Onderweg’ zullen er ook metingen worden gedaan en monsters worden genomen uit tussenliggende gesteentelagen die mogelijk interessant zijn voor aardwarmte. Deze lagen lopen in de Nederlandse ondergrond vaak ver door. Een boring op een slim gekozen locatie, zoals op de Burgemeester Stramanweg, levert daarom informatie op voor een veel groter gebied. We krijgen hiermee informatie over de mogelijkheid van aardwarmte voor: het zuidelijk deel van de provincie Noord-Holland; heel Utrecht; heel Flevoland en zelfs delen van Gelderland.

Extra informatie voor omwonenden

SCAN vindt het van groot belang om de omwonenden extra goed te informeren over en te betrekken bij deze onderzoeksboring. De omwonenden hebben daarom een uitnodiging ontvangen voor een uniek belevenisdiner met zicht op de boortoren, dat een dag na de komst van de Koning plaatsvindt. Zij krijgen verdere informatie over de onderzoeksboring en kunnen zich laten informeren door SCAN-experts.

Sfeerimpressie