Home Nieuws Kamp: beperkte gaswinning tot juli
10.02.15

Kamp: beperkte gaswinning tot juli

DEN HAAG (Energeia) – Tot 1 juli mag er in Groningen 16,5 mrd kuub aardgas gewonnen. Daarna wordt bepaald of het productieplafond voor het gehele jaar 2015 gehandhaafd wordt op 39,4 mrd kuub, of dat dit jaarplafond lager moet komen te liggen. Terugschroeven kan in 2015 tot 35 mrd kuub, dat is de bodem.

Dat heeft minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) deze maandagmiddag bekend gemaakt op een persconferentie in Den Haag, waar hij samen met bestuurders uit de provincie verscheen om een “pakket aan extra maatregelen” aan te kondigen voor veiligheid en leefbaarheid in Groningen in het kader van gaswinning.

Eerder kondigde Kamp al aan dat hij de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied zou verminderen van 42,5 mrd kuub naar het huidige plafond van 39,4 mrd kuub.

Jaar op jaar significante beperking

De gaswinning wordt nu via het plafond tot en met de zomer nog eens “voorlopig beperkt”. Afgezet tegen de productie tot juli in 2014 is het besluit om het plafond tot juli op 16,5 mrd kuub te leggen significant te noemen. In 2014 -over het algemeen een zacht jaar- werd tot juli namelijk 23,03 mrd kuub gas in Groningen gewonnen, blijkt uit cijfers van de Nam.

“Op basis van nieuwe onderzoeken” wil het kabinet in juli dit jaar besluiten of en zo ja hoe het productieplafond voor 2015 wordt aangepast. Voor de leveringszekerheid in Nederland en het voldoen aan exportverplichtingen is ten minste een productie van 30 mrd kuub nodig, zo is de consensus, maar daar is wel een andere benadering van gaswinning voor nodig. Dit jaar kan Kamp naar eigen zeggen niet lager zakken dan 35 mrd kuub.

Geschreven door: Frank Straver
Copyright©, Energeia, 2015