Home Focus Uitgave #1 – 2023 : Energietransitie over de grenzen
Icoon van een oog

Focus - energie in beweging

Home Focus Uitgave #1 – 2023 : Energietransitie over de grenzen

Focus #1 – 2023: Energietransitie over de grenzen

Het is evident, en door de oorlog in Oekraïne nog eens extra benadrukt, dat de energiesystemen in Europa sterk met elkaar zijn verweven. Of het nu gaat om de afhankelijkheid van gas van buiten de Europese Unie of de roep om een versnelling van de verduurzaming: steeds meer Nederlanders vinden dat er op Europees niveau moet worden samengewerkt om de energievoorziening te borgen. Deze Focus staat dan ook grotendeels in het teken van ‘Europa’. Zo gaan we in op de meest gestelde vragen rond de nieuwe infographic ‘Energie in Cijfers’ die dit jaar een Europese focus heeft. En vertelt Ariane Giraneza waarom volgens ngo Bellona, Europese samenwerking nodig is om CCS efficiënt en rendabel te realiseren. Ook laat ‘Brussel’ zijn licht schijnen op het thema energiezekerheid, en zien we dat aardwarmte in veel Europese landen meer dan stevig voet aan de grond heeft gekregen.
Foto van Rob Jetten tijdens overhandiging infographic 2023
Afbeelding van dubbele accent

De 5 meest gestelde vragen over de infographic 2023

Minister Rob Jetten kent ‘m al uit z’n hoofd, maar er is uiteraard ook ruimte voor vragen over de nieuwe infographic van EBN ‘Energie in cijfers 2023’.  We zetten de vijf meest gestelde vragen én antwoorden voor u op een rij.

Lees hier verder.

Foto van Ariane Giraneza
Afbeelding van dubbele accent

‘Een volledige groene industrie alleen mogelijk met CO2-opslag’

Ondergrondse CO2-opslag (CCS) is nodig om de klimaatdoelen te bereiken. Nederland moet daarvoor meer samenwerken met Duitsland en België. Dat zegt Ariane Giraneza, manager klimaatbeleid bij de internationale milieuorganisatie Bellona. “Denk groot. CCS vereist een Europese aanpak.”

Lees het interview.

Foto van Dierderik Samsom
Afbeelding van dubbele accent

In gesprek met Brussel

Energiezekerheid versus versnelling van de verduurzaming is  een thema dat hoog op de agenda staat. Ook in Brussel. We gingen hierover in gesprek met  Diederik Samsom (kabinetchef van eurocommissaris Frans Timmermans) en Europarlementariërs Mohammed Chahim (PvdA) en Tom Berendsen (CDA).

Bekijk de video.

Foto van Johan Verheij
Afbeelding van dubbele accent

De potentie van lokaal gewonnen warmtebronnen

Hoe verwarm je de gebouwde omgeving zonder aardgas? Sinds de Russische inval in Oekraïne staat lokaal gewonnen aardwarmte om geopolitieke redenen meer en meer in de belangstelling. Johan Verheij (de Warmtetransitiemakers) en Marijn Renting (Energie Beheer Nederland) bespreken hoe we de potentie van (lage temperatuur) aardwarmte in de warmtetransitie verder kunnen vergroten.

Lees het artikel.

Abonneer en ontvang Focus 4x per jaar in jouw inbox

‘Focus – energie in beweging’ is een uitgave van EBN en verschijnt vier keer per jaar. Ons digitale magazine is bedoeld voor partners, relaties, belanghebbenden en geïnteresseerden.

Klik hier en abonneer!