Home Feiten en cijfers Kennisbank Over EBN Halfjaarbericht 2019

Halfjaarbericht 2019

Het eerste halfjaar van 2019 bestond uit twee belangrijke mijlpalen: allereerst het besluit om de stapsgewijze beëindiging van de aardgaswinning uit het Groningenveld verder te versnellen. Ten tweede het Klimaatregeerakkoord dat door de Nederlandse regering is afgerond.

Omzet en winst daalden als gevolg van lagere productievolumes en lagere marktprijzen. Het investeringsniveau bleef stabiel op EUR 86 miljoen.

Deze halfjaarlijkse update is een weerspiegeling van de huidige waarderingsmethodiek op basis van International Financial Reporting Standards (IFRS). De stapsgewijze beëindiging van de aardgaswinning uit het Groningenveld gaat echter door en ook wijzigingen in de contractuele afspraken rond het Groningengasveld (het zogenaamde “Gasgebouw”) kunnen leiden tot aanvullende wijzigingen in waarderingen van activa en voorzieningen in de nabije toekomst.

EBN blijft actief bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. De meeste van onze activiteiten in het eerste halfjaar weerspiegelen die inspanning. Naast de leidende rol in het hergebruik en de ontmanteling van E&P-activa, droeg EBN bij aan de verdere ontwikkeling van het Porthos-project en verwierf het de eerste seismische gegevens om de ontwikkeling van geothermie in Nederland te versnellen. Verder wil EBN door partijen bij elkaar te brengen en actief kennis te ontwikkelen en te delen een kennis- en dialoogplatform creëren voor de energiesector. Daarnaast faciliteerden we de geïnformeerde en feitelijke dialoog over de ontwikkeling van de energietransitie door middel van onze infographic en ons magazine ‘Focus op energie – energie in beweging’.